Egészségügyi szempontból fontos szerepe van az ivartalanításnak.

Az ivaros szukák nagy százalékánál fordul elő idős korban emlődaganat, méhgyulladás. Az utóbbi azonnali műtétet igénylő elváltozás, de szövődménye könnyen az állat életébe kerülhet.

Kan kutyáknál szintén komoly veszélyekkel járhat az ivarosság, here- és prosztatadaganat kialakulásához vezethet.

Ezért is fontos a korai ivartalanítás, mert ezek mind megelőzhetőek, kis kedvencünk élete meghosszabbítható.

 

De legalább ilyen fontos szerepe van az ivartalanításnak az állatvédelemben.

Az ivartalanítást az állatvédelem alappillérének gondoljuk.

Az állatvédelem jelenleg nem tudja felvenni a lépést a túlszaporodással. Sokkal több állat van már jelenleg is az országban, mint ahánynak megfelelő életet tudunk biztosítani.

Az Alapítvány létrejöttének ötletét is ezek a gondolatok formálták meg.

Sok ember nem tudja bevállalni az ivartalanítás költségeit. Ezért szeretnénk első körben az ivartalanítás fontosságát hirdetni, és olyan magán személyeket támogatni ebben, akik egyet értve velünk szeretnék kis kedvencüket ivartalanítani.

Mind a cicák, mind a kutyák élete során több tíz, akár száz utódot hozhatnak világra. Számolnunk kell a megszületett utódok megfelelő ellátásának költségeivel, oltások, élelem, kutyák esetében chip. De ami legalább ennyire fontos,a mai helyzetet látva be kell látnunk (látva látnunk, ez így nem jó,segítsetek J ), hogy lehetetlen ennyi állatnak megfelelő otthont biztosítani. Nagyon sok állat végzi utcán, menhelyen, gyepmesteri telepen.

Mindemellett fontos azt is megemlítenünk, hogy állataink ösztönlények, nem a párzás örömét keresik. Az ivartalanítással cicánk, kutyánk elkóborlása, szökése is megelőzhető, elkerülhető.

Az ivartalanítás egyszeri költségével minőségi, hosszú, egészséges életet biztosíthatunk kedvencünknek.

Hiszünk abban, hogy az ivartalanítás népszerűsítése, segítése nem csak a gazdik, és kis kedvenceik,de az országosan elharapódzott helyzetre is megoldás lehet.