Manapság az állatvédelem egyik legnagyobb kihívása megértetni és elfogadtatni az emberekkel, hogy az ivartalanítás igenis fontos, hisz mindenki csak jól járhat vele.

Ez az a téma, amivel oldalakat tölthetnénk meg, de ettől most eltekintünk. Megpróbáljuk röviden és tömören összefoglalni miért járunk jól vele.

 • Egészségügyi szempontok

  Nem vagyunk állatorvosok, hogy szakmailag alá tudjuk támasztani, de nagyon sokat olvastunk arról, hogy az ivaros kutyusok esetében idős korban gyakran kialakulhat szukák esetében emlődaganat, méhgyulladás, kanok esetében pedig here- és prosztatadaganat.
  Mi hiszünk benne, hogy állatunk élete meghosszabbítható, ha nagyon fiatal korban ivartalanításra kerül sor.

   
 • Szökések megelőzése

  Nagyon gyakran találkozunk olyan esetekkel, amikor kutyusok kimondottan tüzelési időszakban lépnek meg otthonról. Ezek a szökések veszélyesek a kutya számára, hisz ilyenkor se lát, se hall alapon csak követi az ösztöneit, nagyon könnyen kiszaladhat az útra és elüthetik.
   
 • Állatvédelem

  Az ivartalanítást az állatvédelem alappillérének gondoljuk.
  Az állatvédelem jelenleg nem tudja felvenni a lépést a túlszaporodással. Sokkal több állat van már jelenleg is az országban, mint ahánynak megfelelő életet tudunk biztosítani.
  Mind a cicák, mind a kutyák életük során több tíz, akár száz utódot hozhatnak világra. Számolnunk kell a megszületett utódok megfelelő ellátásának költségeivel: oltások, élelem, kutyák esetében chip.
  Ami viszont legalább ennyire fontos, hogy be kell látnunk: lehetetlen ennyi állatnak megfelelő otthont biztosítani. Nagyon sok állat végzi utcán, menhelyen, gyepmesteri telepen.
  Az állatvédők erőn felül teljesítenek, mégis úgy érzik, hogy soha sincs vége.

Az Alapítvány létrejöttének ötletét is ezek a gondolatok formálták meg.

Az elmúlt években gyakran előfordult, hogy ha egy elkóborolt kutyust hazajjuttattunk, javasoltuk a gazdinak, hogy ivartalaníttassa. A válasz gyakran az volt, hogy szeretném, de nincs rá pénzem, még kell jópár hónap, míg ezt az összeget össze tudom kaparni.
Vannak gazdik, akik ilyenkor valóban nagyon nehézkesen, hónapok kitartó munkájával félreteszik az erre szánt összeget. Az ő esetükben is probléma, hogy ez alatt a pár hónap alatt kutyájuk folyamatosan a szökés veszélyeinek van kitéve, és csatangolásai során sok utódot hagy maga után. Vannak olyan gazdik is, akik hiába próbálnak megtenni mindent, nem tudják a pénzt előkeríteni,  mert a napi megélhetésért küzdenek.

Ők azok az emberek, akiknek mi igazán segíteni szeretnénk.

Hiszünk abban, hogy az ivartalanítás népszerűsítése, segítése nem csak a gazdik, és kis kedvenceik,de az országosan elharapódzott helyzetre is megoldás lehet.